Το βιογραφικό σημείωμα αποτελεί την πρώτη εικόνα και το βασικό εργαλείο διεκδίκησης μιας θέσης εργασίας από έναν υποψήφιο. Ένα καλό και κομψό βιογραφικό δίνει την ευκαιρία σε έναν επαγγελματία να ξεχωρίσει από τους πολλούς και να γίνει υποψήφιος για τη δουλειά των ονείρων του.

Πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί για τη δημιουργία καλών βιογραφικών. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα λάθη που οι ειδικοί βλέπουν και ξαναβλέπουν πολύ συχνά όταν καλούνται να επιλέξουν τους καταλληλότερους υποψηφίους για τη συνέντευξη και κατ’ επέκταση τη θέση εργασίας προς κάλυψη. Μερικά από αυτά τα λάθη σε βιογραφικά, θα αναφερθούν και αναλυθούν παρακάτω.

 

Συνήθη λάθη στα βιογραφικά

 

 

1. Δεν συμπεριλαμβάνονται accomplishments/achievements

Εκτός από τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα που εκτελεί κάποιος σε μια θέση εργασίας, καλό είναι να συμπεριλαμβάνει και τα επιτεύγματα, ό,τι δηλαδή κατόρθωσε ως εργαζόμενος σε εκείνη την προηγούμενη θέση.

Τα κατορθώματά του μπορεί να είναι ποιοτικά ή ποσοτικά, δηλαδή μη μετρήσιμα ή μετρήσιμα. Έτσι, για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος, όπου χάρη στη συνδρομή του αύξησε τα έσοδα της εταιρείας κατά Χ ποσοστό ή αύξησε την ποιότητα της εξυπηρέτησης πελατών κατά ψ, καλό είναι να το αναφέρει στο βιογραφικό του.

Εάν υπάρχουν ακόμη αμφιβολίες για το τι μπορεί να θεωρηθεί personal achievement, παρακάτω μερικά παραδείγματα: αύξηση εσόδων, αύξηση επισκεψιμότητας σε μια ιστοσελίδα, θετικές κριτικές, bonus παραγωγικότητας, προαγωγές, κλπ.

Extra tip: Δεν είναι έπαρση να γραφτούν τα achievements κάποιου. Πρόκειται για τη στιγμή που καλείστε να παρουσιάσετε τα δυνατότερά σας σημεία.

 

2. Είναι πάνω από μία σελίδα

Είναι γενικά γνωστό ότι ένα βιογραφικό σημείωμα πρέπει να είναι συνοπτικό. Είναι αρκετά ενοχλητικό και κουραστικό για τους recruiters να καταναλώνουν περιττό χρόνο για να ξεχωρίσουν την ουσία μέσα από ένα φλύαρο βιογραφικό. Έτσι, το βιογραφικό σημείωμα πρέπει να είναι συνοπτικό και κατά προτίμηση μονοσέλιδο. Εάν, για κάποιον λόγο, αυτό δεν είναι εφικτό, να είναι έστω δύο σελίδες.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνει η σύμπτυξη του βιογραφικού σε λιγότερο χώρο. Για παράδειγμα, μπορούν να αφαιρεθούν από το βιογραφικό τα εντελώς μη σχετικά με τη θέση που διεκδικεί ο υποψήφιος. Κοινώς, ένα σεμινάριο μαγειρικής ή barista δεν χρειάζεται σε ένα βιογραφικό ενός λογιστή.

Αντίθετα, η σύμπτυξη ΔΕΝ πρέπει να γίνει μειώνοντας πολύ το μέγεθος της γραμματοσειράς, καθώς το κείμενο θα γίνει δυσανάγνωστο και κατά πάσα πιθανότητα το βιογραφικό να μη διαβαστεί ποτέ.

Extra tip: Η έμφαση δίνεται στην πρόσφατη εργασιακή εμπειρία. Γράψτε λιγότερα για την παλαιότερη, με εξαίρεση ίσως αν ήταν σημαντικότερη από την πρόσφατη.

 

3. Ακολουθεί έτοιμα format από job sites

Ένα βιογραφικό που ακολουθεί ένα συγκεκριμένο format μιας σελίδας εύρεσης εργασίας είναι προσαρμοσμένο ακριβώς για να αποστέλλεται στις αιτήσεις αυτής της ιστοσελίδας. Συνεπώς, δεν μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες κάθε υποψηφίου και δεν είναι σε θέση να προσφέρει τις διαφοροποιήσεις που μπορεί να θέλει κάποιος στο βιογραφικό του.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι τα περισσότερα τέτοιου είδους site επιτρέπουν το upload βιογραφικών που δεν ακολουθούν το δικό τους format. Έτσι τέτοια βιογραφικά που εμπεριέχουν την προσωπική πινελιά και εστίαση εκεί που χρειάζεται, εκ των πραγμάτων θα ξεχωρίσουν έναντι της μονοτονίας.

Άλλωστε, τα formats που φτιάχνουν ορισμένα site εύρεσης εργασίας δεν πληρούν όλες τις απαιτήσεις της σημερινής αγοράς εργασίας. Πολύτιμες πληροφορίες, όπου για τον υποψήφιο πρέπει να τονιστούν ή να τοποθετηθούν στο επάνω μέρος της σελίδας, συχνά τοποθετούνται τελευταίες και αυτό δεν εξυπηρετεί τον υποψήφιο.

Extra tip: Ενημερωθείτε για τη δομή των καλύτερων βιογραφικών στο σήμερα και προσαρμόστε το στις δικές σας ανάγκες.

 

4. Έχει ορθογραφικά ή τυπογραφικά λάθη

Τα τυπογραφικά και ορθογραφικά λάθη είναι ο πιο «χαζός» τρόπος για να χάσει κανείς «πόντους». Φανερώνουν απροσεξία, έλλειψη επαγγελματισμού και γενικώς προχειρότητα. Μια δεύτερη και τρίτη ανάγνωση είναι το λιγότερο απαραίτητη πριν την αποστολή ενός CV προς μια επιχείρηση.

Εάν το βιογραφικό προς αποστολή είναι σε άλλη γλώσσα, πχ βιογραφικό στα αγγλικά, τότε η προσοχή πρέπει να είναι μεγαλύτερη. Όπως είναι αντιληπτό, ακόμη και εάν έχετε, για παράδειγμα, Proficiency, αν δεν είστε σε θέση να γράψετε χωρίς γραμματικά λάθη το βιογραφικό σας στα αγγλικά, δεν θα εμπνεύσετε ιδιαίτερη εμπιστοσύνη για το επίπεδο της γνώσης σας. Για αποφυγή λαθών χρήσιμα είναι διάφορα εργαλεία που βρίσκονται στο διαδίκτυο τα οποία ελέγχουν συντακτικά λάθη στην κειμενογραφία, όπως το κλασικό λάθος στη χρήση των προθέσεων on, in και at στα αγγλικά.

Extra tip: Προσοχή στις λεπτομέρειες, όπως η χρήση χρόνων, προθέσεων, καθώς και στη σύνταξη.

 

5. Δεν είναι εξατομικευμένο για τη θέση

Κάτι που συχνά παραγνωρίζεται είναι το πόσο σημαντικό είναι να γίνονται συχνές τροποποιήσεις στο βιογραφικό, ώστε να είναι όσο πιο κατάλληλο γίνεται για τη θέση που διεκδικείται. Οι αλλαγές αφορούν το πού δίνεται έμφαση, σε ποια καθήκοντα, σε ποια soft skills, σε ποια achievements κλπ. Η προσαρμογή είναι απαραίτητη για να γίνεται αντιληπτή προς όλους η σχετικότητά του υποψηφίου με το αντικείμενο και τη θέση εργασίας, μέσα από την έμφαση στις πληροφορίες που το πιστοποιούν.

Η προσαρμογή του βιογραφικού με τον κατάλληλο τρόπο δεν είναι τόσο δύσκολη όσο ακούγεται. Διαβάζοντας κανείς μια αγγελία εργασίας που τον ενδιαφέρει, βλέπει το ύφος της εταιρείας και κυρίως τις δεξιότητες και τα προσόντα που αντιστοιχούν στη θέση. Επομένως, εφόσον οι δεξιότητες αυτές στο μεγαλύτερο ποσοστό υπάρχουν, σε αυτές πρέπει να δοθεί η έμφαση.

Extra tip: Έχετε από ένα έτοιμο βιογραφικό ανά ειδικότητα που σας ενδιαφέρει, ώστε η προσαρμογή να παίρνει τον λιγότερο δυνατό χρόνο.

 

Συμπέρασμα

 

 

Παρά τα αμέτρητα άρθρα, σεμινάρια και ομιλίες γύρω από τη θεματική των βιογραφικών, παρατηρούνται πολύ συχνά ορισμένα λάθη που ρίχνουν την ποιότητα ενός βιογραφικού σημειώματος. Το θετικό είναι ότι τα συγκεκριμένα λάθη μπορούν να διορθωθούν εύκολά, άμεσα και χωρίς πολύ κόπο από κάθε υποψήφιο, δίνοντάς του τη δυνατότητα μελλοντικά να διεκδικήσει πιο επάξια μια επιθυμητή επαγγελματική ευκαιρία.